Tigrinja
Her finner du ressurser på tigrinja.
På denne siden vil du finne ressurser på tigrinja rettet mot deltakere som har det som morsmål.
Noen av ressursene er nedlastbare filer, mens andre er lenker til eksterne nettsider. Du vil finne mer info under hver av ressursene.
Presentasjoner med notater
Disse ressursene er utarbeidet av HK-dir i samarbeid med eksterne og kan brukes om de er, eller tilpasses målgruppen.
Deltakerne må ha et nettbrett eller smarttelefon og kunne skru på disse og koble til internett aller fleste ressursene.
Presentasjonen er en Powerpointfil som inneholder en presentasjon med ulike lysbilder om tema som kan brukes i veiledning eller ved kurs.
Notatene til presentasjonen er en Wordfil som inneholder notatene til Powerpointen og er nummerert etter tilsvarende lysbildet i presentasjonen. Notatene kan både brukes under en presentasjon, men også deles ut til deltakerne.
Lær å bruke nettbrett
Dette er det mest grunnleggende kurset for de som ikke har brukt et nettbrett før. Et nettbrett er større og kan være enklere å navigere for eldre brukere enn
Lær å bruke internett
Dette er et av de grunnleggende kursene for de med nettbrett og smarttelefon. De må kunne koble seg til internett og bruke det for å kunne følge noen av kursene lenger ned på lista.
Lær å laste ned apper
I dette kurset lærer man å laste ned apper. Deltakerne må ha kunnskapene fra Lær å bruke nettbrett for å kunne komme i gang med dette.
Kom i gang med digitale møteplasser
I dette kurset lærere deltakerne å bruke en digital møteplass. Som veileder bør du velge av plattformene og tilpasse den.
Kom i gang med Facebook
I dette kurset lærer man om Facebook og bruke det.
Lær å bruke e-post
E-post er en av de viktigste funksjonene i dagens samfunn. Uten e-post er det få steder på internett man får registrert seg som bruker, eller bestilt varer. Her er det to ulike kurs - et for Gmail og et for Outlook.
Gmail
Outlook
Trygg netthandel
Netthandelen har økt kraftig de siste årene og noe de fleste gjør. Her lærer man både om netthandel, men også hvordan man kan gjøre det på en trygg måte.
Kritisk medieforståelse - Stopp. Tenk. Sjekk.
Kampanjen har som mål å styrke befolkningens kritiske medieforståelse og løfte frem de redaktørstyrte medienes viktige rolle. Siden 2019 har kampanjen kommet i ulike versjoner for å gi informasjon om desinformasjon og falske nyheter generelt, og i forbindelse med aktuelle hendelser slik som valg koronapandemien og krigen i Ukraina.
Medietilsynet har utarbeidet disse rådene og kampanjene i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) (i forbindelse med stortings- og sametingsvalget i 2021), Faktisk, Landslaget for lokalaviser (LLA) og Meta
Sikker beredskap
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utarbeidet informasjon om sikker beredskap for befolkningen. Noen rådene går på dette med falsk informasjon og desinformasjon i krisesituasjoner.